Advies Digitale Infrastructuur Logistiek (DIL)
Samenvatting advies
Het Adviescollege ICT-toetsing (AcICT) heeft op verzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) onderzoek gedaan naar het programma Digitale Infrastructuur Logistiek (DIL). Dit programma helpt de transportsector met de onderlinge samenwerking in een keten. Voor vlot, veilig en duurzaam goederenvervoer in Nederland is het van belang dat ketenpartners gegevens over de aankomst van goederen met elkaar delen. Bijvoorbeeld bij containertransport zijn gemiddeld zeven verschillende bedrijven betrokken die wel informatie over een bepaalde container met elkaar moeten kunnen uitwisselen.
Het DIL programma moet ervoor zorgen dat de digitalisering van de gehele logistieke keten verder wordt vergroot. DIL ontwikkelt daartoe afspraken over het delen van data, een infrastructuur voor datadelen in specifieke ketens en een programma waarmee bedrijven (met name het MKB) hun digitale vaardigheden vergroten.
Het Adviescollege is positief over de inrichting van het programma DIL. Wij concluderen daarom allereerst dat de gedegen programma-aanpak tot bruikbare resultaten leidt.
Toch concluderen wij ook dat het programma beperkt bijdraagt aan de digitalisering van alle logistieke ketens op de lange termijn. Dit komt doordat:
- De bijdrage van de basis data-infrastructuur (BDI) aan het realiseren van digitaal datadelen onvoldoende is.
- Na afloop van het programma de ambities van de Digitale Transport Strategie nog niet zijn bereikt.
AcICT adviseert het programma en het ministerie om ervoor te zorgen dat de digitalisering van logistieke ketens ook doorgaat na afronding van het programma DIL met de volgende acties:
- Het beheer en onderhoud op de resultaten van DIL zo snel mogelijk in te richten.
- Ervoor te zorgen dat BDI concrete voordelen biedt voor individuele bedrijven in logistieke ketens.
- De digitalisering van de logistieke ketens te blijven bevorderen.
Lees de reactie van de minister op het advies Digitale Infrastructuur Logistiek (DIL).